HU | RO | EN
pulzArt3: kortárs összművészeti fesztivál a hagyomány évében
pulzArt3: kortárs összművészeti fesztivál a hagyomány évében
2015.11.29., vasárnap

A pulzArt kortárs összművészeti fesztivál harmadik kiadására 2015. december 10–13. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön: zenészek, képzőművészek, színházi társulatok, táncosok, szerzők, filmek és műhelytevékenységek révén tettenérjük a hagyomány és a kortárs művészetek találkozását.

2015-ben pulzArtot szervezni nem könnyű feladat. Egy nappal a rajt előtt mutatja be Bukarestben a nemzetközi zsűrinek az i2021 csapata azt a pályázatot, amellyel az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázik Sepsiszentgyörgy. A felkészülés megszabta az egész évet, a kulturális főváros gondolata volt a 2015-ös rendezvények középpontjában. Ezért a pulzArt fesztivált összekapcsoltuk a pályázási folyamat első szakaszának lezárásával. Az idei pulzArt elsődleges kihívása az volt, hogy a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa programsorozat keretében meghirdetett Hagyomány évébe hogyan illeszthetőek be a kortárs művészeti megközelítések. Hogyan tud teret adni a fesztivál olyan művészeti megnyilvánulásoknak, amelyek a hagyományt értelmezik újra vagy a hagyomány nyelvét építik be a kortárs művészeti nyelvbe. Nemzetközi, magyarországi és helyi, alkotók, produkciók egyaránt jelen lesznek a fesztiválon, a meghívottak és a programpontok kiválasztása a helyi kulturális programszervezők, alkotók bevonásával történt.

A fesztivál programkínálata idén a közvetlen élményszerűségre és a kísérletezésre épít. Finom zenei formák jellemzik a magyar etno-jazz két legnagyobb formátumú fúvósának, Borbély Mihály és Dresch Mihály közös zenekarának koncertjét, ahol a jazz elemek, a Kárpát-medencei népzenei motívumok felülírják a hagyományos műfaji kötöttségeket. Az Arifa közép-keleti és balkáni ősi zenei hagyományokat vegyít jazz és kortárs improvizatív elemekkel. A pulzArt kiemelkedő programja a Szerb Nemzeti Színház Lev Tolsztoj: Ivan Iljics halála című kisregényén alapuló előadása, amelyben a rendező, Tomi Janežič közös felolvasásra hívja a közönséget. Váncsa Domokos, sepsiszentgyörgyi származású, Írországban élő képzőművész a kenyérmasszát használja alkotói kísérleteihez egy műhelytevékenység során, ahol bárki megformálhatja a saját kenyérszobrát. Kamaszokról kamaszoknak szól a Duna Táncműhely Ami a szívedet nyomja táncszínházi produkciója, amelyet Juhász Zsolt vitt színre. Közönségtalálkozót szervezünk Tóth Krisztina író, költővel, aki eredeti, friss koncepcióban párbeszédet folytat az irodalmi hagyománnyal, az emberi lélek és a közösségi egzisztencia meglepő vetületeit tárja fel. Oravecz Imre írásaiban „a tárgyias költészet objektív világának átszellemesítésével megteremti a líra és epika, vers és próza poétikailag termékeny szintézisét”.

A rendezvény teljes programja hamarosan nyilvános lesz. Jegyeket Sepsiszentgyörgyön, a Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér 1. szám) vagy elektronikusan, a biletmaster.ro címen lehet váltani.

Támogató :

MÉDIAPARTNEREK: