HU | RO | EN
Döntés született az Európa Kulturális Fővárosa címért zajló versenyben
Döntés született az Európa Kulturális Fővárosa címért zajló versenyben
2015.12.11., péntek

Tizennégy pályázó városból mindössze négyet engedett tovább a zsűri. 

Tizennégy pályázó városból mindössze négyet engedett tovább a zsűri. Pénteken sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra a továbbjutó városok nevét, eszerint Bukarest, Kolozsvár, Nagybánya és Temesvár jutott be a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa címért zajló verseny második szakaszába.

Tizennégy pályázó városból mindössze négyet engedett tovább a zsűri. Pénteken sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra a továbbjutó városok nevét, eszerint Bukarest, Kolozsvár, Nagybánya és Temesvár jutott be a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa címért zajló verseny második szakaszába.

Az előválogatási meghallgatás keretében szerdán, december 9-én Bukarestben az i2021 csapata bemutatta Sepsiszentgyörgy és négy partnervárosa pályázatát a tizenkét tagú nemzetközi zsűri előtt. Sepsiszentgyörgy mellett Arad, Bákó, Brăila, Brassó, Bukarest, Craiova, Gyulafehérvár, Jászvásár, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagybánya, Temesvár és Szucsáva pályázott a rangos címre. Örvendetesnek tartjuk, hogy Romániában egyre többen figyelnek a kultúrára, illetve tudatosítják annak életminőséget és identitást formáló fontosságát.

A román kulturális minisztérium által szervezett találkozón minden pályázónak másfél órája volt a bemutatkozásra: a csapatok zárt ajtók mögött 45 perc alatt ismertették részletesen programkínálataikat, és 45 perc állt rendelkezésükre a zsűri által feltett kérdések megválaszolására. Sepsiszentgyörgy Identitás című pályázata nem került fel a továbbjutók rövid listájára. Bár a verseny lezárult számunkra, nem így van ez a pályázat előkészítése során megfogalmazott kezdeményezések esetében.

A verseny nagy kihívás volt, 13 Sepsiszentgyörgynél nagyobb várossal méretkeztünk meg, ezért a mellettük való versenyzést már építő jellegűnek ítéljük meg. A pályázás ténye számos pozitív kezdeményezést hozott felszínre, új szintre emelte a régió kulturális szereplői, intézményei közti együttműködést - nyilatkozta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Ugyanakkor sajnáljuk, hogy Marosvásárhely kihátrált a közös pályázási kezdeményezésből és ezáltal mindkét pályázat erejét gyengítette - mondta a városvezető.

Köszönjük mindazoknak, akik Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, illetve a teljes Székelyföldön támogatták kezdeményezésünket és továbbra is hiszünk az együttműködésben. A pályázat előkészítése szembesített azzal a felismeréssel, hogy képesek vagyunk felsorakozni, erőnket egyesíteni, erőfeszítéseket hozni és falakat ledönteni egy közös cél érdekében.

Elmondhatjuk, mindenképpen megérte közösen elindulni ezen az úton, és már az eddig elért eredményekre is méltán büszkék lehetünk, a kialakult együttműködésre és a közös projektbe fektetett odaadásra és munkára. Továbbra is hiszünk a kultúra fontosságában, és bár nem lettünk döntősek, ez semmit sem változtat a város hosszútávú tervein a kulturális és a kreatív iparágak támogatásával kapcsolatban. A kultúrát ugyanis elsősorban nem versenynek tekintjük, hanem létszükségletnek és az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére elkészített pályázat is megerősített abban, hogy jó irányba haladunk, épp ezért folytatni akarjuk a most elkezdett közös gondolkodást, munkát és építkezést.

Gratulálunk a továbbjutó városoknak, Bukarestnek, Kolozsvárnak, Nagybányának és Temesvárnak, sok sikert kívánunk a továbbiakban. Kolozsvárral már a felkészülési idő alatt termékeny diskurzust alakítottunk ki, és támogatjuk továbbra is pályázatát.

Támogató :

MÉDIAPARTNEREK: